12/31/2016

2017 Hedeflerim

Bugün artık 2016 yılını bitiyoruz ve 2017 yılına giriyoruz. Ne yazık ki 2016 pek iyi geçti diyemiyoruz; ama, hatalarımızdan ve yaşadıklarımızdan ders çıkardığımız bir yıl olmuştur umarım. Bir yandan da  artık arkamıza bakmamızın çok bir manası yok bence; ümitle ve azimle geleceğimizi şekillendirmeliyiz diye düşünüyorum.

Ben de kendi adıma daha iyi bir gelişim göstermek için 2017 de geçekleyebileceğim hedefler belirledim. O kadar da yenilikçi şeyler değiller aslında. Misyonum net hedefler koymak ve bunları gerçeklemek. Tabi buradaki en büyük engel de zaman kısıtı. Uykudan kısmak da  maalesef pek mümkün değil. Zira zaten yeterince uyuyamıyor çoğu gün; maalesef 4-5 saat uyuyarak yaşayabilen insanlardan da olamıyorum :) Bunu da nasıl yönetebileceğim konusunda da baya kafa yordum. Gene tavsiyelerinizi beklerim.

Haftalık olarak, aşağıdaki hedeflere ayırabileceğim vaktimi hesapladım. Bunlardan gerisi ev, iş, eğlence oluyor tabi. Eğlenceyi ve muhabbeti boş vakitten saymıyorum zira, hayatta bunlar de şart diye görüyorum. Çocuklu bir hayatta kendine ayırabileceğin zaman zaten gittikçe azalıyor :)

Hafta içi her gün 1-2 saat,
Hafta sonu da toplamda 10 saat,
eder sana haftada 15-20 saat.

1. Televizyonsuz bir hayat:

Genelde pek televizyon izleyen bir insan değilim zaten; ama harbiden bazı akşamlar öyle televizyonun karşısına geçip aptal aptal bakarken buluyorum kendimi. Zaten pek de güzel birşey yayınlanmıyor televizyonlarda. Elbette haftada 1-2 film izlemek caizdir. O kadar da kasmaya gerek yok :)

2. Yeni bir dil öğrenmek:

İngilizce dışında yeni bir dil öğrenmek çok mu şart derseniz, tartışılabilir bir konu elbette. Çok az bir Almanca öğrenmiştim zamanında, bu sene temel bir seviyeyede öğrenme hedefi koydum. duolingo.com ile günde 20 dk bir çalışma yapmaya başladım bile. Bakalım ne kadar yeterli olacak, ben de merak ediyorum.
Bir yanda da vocabulary.com'da İngilizce kelime dağarcığımı en üst seviyeye çıkarmak için gün için kısa bir göz gezdirme yapıyorum.
Esasında haftalık 5 saat diye düşünmüştüm ilk başta, ama sonradan çok gerçekçi gelmedi :) Bu süreyi serviste, işe gidip gelirken veya WC'de bile değerlendirebilirim :)

3. Okunacak kitaplar:

Kendi çapımda bir başlangıç listesi hazırladım. Çoğunlukla mesleki yayınlar okuyorum ve bu durumu da %50'ye çekmek istiyorum biraz aslında. Genellikle geek kitaplar olacak tabi elbette :) Aylık hedefimi 2 kitap (700 sayfa) olarak belirledim. Bence gayet makul bir hedef. Keşke serviste de okuyabilsem :(

4. Öğrenilecek yeni konular:

Gene kendime bir liste hazılardım. Liste biraz iş odaklı oldu ama neyse :)  Bunu bir pet project ile beraber götürürüm diye ümit ediyorum. Esasında işin burası en çok vakit alıcı yeri.

Gene iş dışı 2 konu belirledim listemde. Tabi bunlarda bir uzmanlık hedefim yok. Maksat yeni tecrübeler yaşamak.

Okuyacağım kitapların bir kısmı da buradaki listeye göre düzenlendi aslında :)

5. Biraz da sağlık:

Pek sağlığına dikkat eden bir insan değilim. Kötü bir beslenme alışkanlığı edindim son zamanlarda ve neredeyse hiç hareket etmiyorum. Geçmişte bu alışkanlığın çok kısa sürede değişebildiğini tecrübe etmiştim. 2-3 günde bir tempolu yürüyüş veya bisiklet (kapalı alan sporları çok bana göre değil) makul geldi bana.

*******

Herkese mutlu yeni yıllar dilerim.

12/04/2016

Yeni Şöyle Birşey Çıkmış, Hemen Kullanalım Mı?

Hepimiz birer bilgi çalışanıyız ve dünyamız çok hızlı bir şekilde değişiyor. Değişen dünyamızda bazı fikirler ayakta kalırken, bazıları da zaman için de yitip gidiyor.

Bu yazının konusu ise bu yitip giden fikirler veya teknolojiler. Bunlara kısaca yenilik diyeceğim yazımın geri kalanında. Spesifik olarak, şu da çok popülerdi; o da öldü gitti gibi bir otopsi yapmak sonu bitmeyen bir listeleme olurdu. O yüzden bu topa hiç girmeyeceğim ama geçmişe dönüp bakıyorum da, sadece benim aklıma bir çırpıda gelenlerin bile listesi uzar da gider. Halbuki, birçoğu ile ilgili ilk okuduğum söylemler aklımda. Ne kadar da umut bağlanmıştı.

Ortada yeni bir yenilik varsa, bunu denemeden sonuçlarının gözlemlenmesi çok zor bir durum. Bu konuda dünyanın değişik yerlerinde bir çok kişi gönüllü olarak bu yenilikleri test eder ve sonuçlarını paylaşır. Bence de, mesleğimizin en kuvvetli özelliği de budur; güçlü ve yılmayan bir topluluğuz.

Burada benim hata olarak değerlendiğim şey ise, bir fikre saplanıp kalmak. Sektörel olarak verilen gazlara ve pompalamalara karşı biraz uyanık olmak gerekiyor. Bir yenilik, sadece yeni (eski bir kavramın yeni popüler olduğu durumlar dahi oluyor) diye veya bazı problemlere deva olduğu diye; kısa ve orta vadede bunun geleceği şekillendireceğini düşünmek, hatalar silsilesinin ilk basamağını oluşturabilir. Ben de kendi namıma yeni şeylerle uğraşmaya bayılıyorum; fakat her ne kadar bir tatmin hissi yaratsa da, özellikle profesyonel çalışmalarımızda hassasiyetle ele alınması gereken bir konu.  Bu noktada, topyekün bir uygulamaya girişmeden önce, bazı şeyleri zamana yaymak iyi bir fikir olabilir.